Patatas fritas y Chocolate en Mexico
Door: Friet en Chocola
Blijf op de hoogte en volg Marc en Ilse
20 Maart 2009 | Mexico, Mérida
¡Hola amigos!
¡Buenos días a Mexico! Estabamos ahorita en Merida donde hacemos un curso de español. Merida es la capital del estado Yucatan y hay muchos Mayas aquí. La vida de los Mayas transcurría en los campos de cultivo, los patios de las viviendas y en los espacios públicos. Cocinaban y convivían en sitios abiertos. De ahí que sus morades fueran rudimentarias y construidas con elementos perecederos. En ellas no permanecían largos períodos de tiempo, pues sólo acudían allí para.
En dat na 1 week cursus Spaans!! :D Nog beter als (of was het nou dan???) ons Nederlands! De eerste paar zinnen zijn van Marc (hebben die jaren opleiding toch zijn vruchten nog afgeworpen) en de rest komt uit een boekje... Ilse is allang blij dat ze het allemaal 'un poco' begrijpt!
Zoals waarschijnlijk duidelijk is; we zitten midden tussen de burritos, taco's, quesedillas, sombrero's en de Maya, kortom, een (zeeeeer) warm welkom in Mexico!! Warm is het hier wel, elke dag boven de 35 graden! Maar we moesten maar niet klagen hoorden we van de locals hier, want in april/mei gaat het niet onder de 40! *zucht*! Gelukkig zijn we dan al een stuk zuidelijker waar het wat koeler is. Maar we hoorden al dat jullie de eerste terrasdagen in NL ook weer gehad hebben, dus heel jaloers zullen jullie wel niet zijn!
We pikken de draad weer op in Houston. Na onze eerste lamdagen daar, hebben we ook nog wel wat leuke dingen gedaan (mochten jullie denken dat we ons zouden gaan vervelen en terug zouden komen... nee dus!). We hebben een bezoekje gebracht aan het Houston Space Center, best leuk te zien hoe ze in de ruimte leven, met name het douchen gaat niet makkelijk en het plassen laten we maar aan jullie verbeelding over (ja heren, er komt zuigkracht aan te pas). :D We mochten ook (lekker toeristisch) met het treintje mee dat rondreed over het Nasa-terrein, ons het oude mission-control liet zien en de raket waarmee de Apollo-space-shuttles de ruimte in werden geschoten (da´s best een joekel).
Diezelfde dag zijn we ook naar een NBA-wedstrijd geweest, voor de sportdummies, dat is dus basketbal. 2 kaarten voor 75 dollar en we zaten op de 5e rij van boven! Als je op de vloer wil zitten, betaal je $2500 (ja, dat is per kaartje!). Erg gaaf om een keer mee te maken, megasfeer, Yao (die lange Chinees van 2m-nog-wat) tegen Shaquille O'Neill (rond de 120kg die aan komen denderen) en een spannende wedstrijd (Houston Rockets vs Phoenix Suns, 116-112 voor de statistici).
De dag erna was weer typisch Amerikaans: de rodeo! En dan dus met alles erop en eraan, cowboyhoeden, laarzen, een hoop stinkend vee, heul veul eten (stuk vlees op bot als snack), een kermis en of course paardjerijden om met een lasso een kalf te vangen en zolang mogelijk op een stier blijven zitten. Ook weer erg leuk, al moest natuurlijk wel het volkslied gezongen worden voor de rodeo begon (net zoals bij het basketbal). Het zijn echt van die mega-patriotten hier!!! Zelfs in de Mall hing een mega-grote Amerikaanse vlag...! Zie je het rood-wit-blauw al voor je in de Heuvel?? ;-)
Na de rodeo vonden we dat we het beste van Texas wel gezien hadden, dus; hup, het vliegtuig in naar Mexico. Gelukkig toevallig nog ergens gehoord dat de wintertijd inging (of zomertijd, lentetijd, herfsttijd..??), anders hadden we een uurtje te laat op het vliegveld gestaan.. Zou toch lullig geweest zijn! In ieder geval op tijd op het vliegveld en het was maar een vlucht van 1,5 uur, dus voor ons doorgewinterde reizigers (na het avontuur een week geleden) een eitje!In Mexico zijn ze iets makkelijker bij de paspoortcontrole dan in Amerika, 3 hele snelle stempels en zorgen dat je weer doorloopt. Was het overal maar zo makkelijk!!
Ze hebben hier bij de douane een erg niet-discriminerend systeem of je je tas open moet maken of niet. Je drukt op een knop, als het groene lampje gaat branden, mag je doorlopen, als het rode gaat branden moet je je tas openmaken... Wij allebei groen!
Cancun was niet zo heel spannend als stad, niet heel veel te zien als je niet zo geinteresseerd bent in de vele toeristen. Wat wel fijn is: het is hier GOEDKOOP!!! Heerlijk! Big Mac Menu voor 56 pesos, da´s €2,80 ongeveer! Hotdog op straat? 7 pesos en een agua de sandía (watermeloen met water, zijn we verslaafd aan inmiddels) 14 pesos. Het water in de hostels is gratis en broodjes bij de bakker op e hoek zijn bijna gratis, dus we leven zo ongeveer op water en brood (op de water(!)meloen na). Na een paar maanden toch iets boven budget geleefd te hebben is dit dus niet verkeerd!
Cancun hebben we vrij snel gelaten voor wat het is en zijn met de bus naar Mérida gegaan. Onderweg dwe tekenfilm Ratatouille gekeken, in het Spaans, geen ondertiteling en we hebben gemerkt dat we zelfs een simpele tekenfilm niet kunnen volgen... :-( Hier moeten we dus iets aan doen!! De beslissing was snel genomen om een cursus Spaans te gaan doen in Mérida . Gelukkig voor ons is Mérida wél mooi aangezien we hier langer zullen zijn. En het is een handige stad: alle (1-richting)straten in het centrum hebben nummers, de onveven zijn oost-west en de even nummers gaan noord-zuid. Ons hostel zit bijvoorbeeld op Calle 63, tussen 60 en 62. De straten zijn wel smal en de Meridianen (huh?) staan in het verkeer niet bepaald bekend om hun geduld... Kortom overal toeteren en de taxirit van 10 minuutjes naar het hostel was een paar keer slikken. Opmerkelijk genoeg hebben we nog geen ongelukken gezien, slechts 1 keer (flink) piepende bandjes.
De stad heeft veel leuke, sfeervolle pleinen waar regelmatig wat te doen is (zang, dansgroep, straatverkopers, oh nee, iets minder leuk) En je gelooft het of niet: heel het grootste plein midden in de stad heeft Wifi! Waar ben je zonder internet tegenwoordig he Merfv? Op elk moment van de dag zie je mensen met telefoons en laptops in de weer, waarvoor ze zelfs stopcontacten in de plantsoenen hebben staan!
Maar goed, Mexico staat natuurlijk ook bekend om zijn cultuur, dus af en toe een beetje snuiven hoort erbij... Zijn bij de Maya-ruines van Uxmal geweest, best indrukwekkend wat die Mayas allemaal gebouwd (geen hijskraan gezien) hebben en dan ook nog eens rekening houden met de sterren en de zon (dios del sol Chac, de zonnegod, was errug belangrijk). We zeiden net tegen elkaar dat we hier nog zo weinig Nederlanders hadden gezien, komt daar een hele groep follow-the-guide-Nederlanders aanlopen. Wel handig om ff af te luisteren en de gids was overduidelijk een brabo! :D
Verder hebben ze hier ook nog een Picasso-tentoonstelling, maar we kwamen er al snel achter dat kunst voor ons een dikke ¡no comprendo! is. Verder vullen we de dagen voornamelijk met lessen volgen. Ilse zit in de klas met Jeroen en Karen, ook Nederlanderse beginners en erg gezellig om weer ff in het Nederlands te ouwehoeren (krijgen constant van 'el profesor' te horen dat we in het Spaans moeten praten!). Het valt haar allemaal niet echt mee en ze vraagt zich af of 2 weken wel genoeg is.. ('Ik leer het nooit!!')) Helaas gaan Jeroen en Karen volgende week alweer weg. Marc zit met een Amerikaanse (jaja, uit Houston) die er al 11 weken cursus op heeft zitten, maar echt geweldig klinkt het allemaal nog niet... (niet iedereen is natuurlijk zo goed als Marc :D)
Morgen neemt een van 'los profesores' ons mee naar een hangmattenwinkel om een hamaca te kopen zonder afgezet te worden, we blijven toch toeristen.
Een wist-u-datje over hangmatten: er blijkt zelfs zoiets te bestaan als 'hamaca-sutra'...
Voorlopig blijven we dus nog hier, ergens na volgende week gaan we naar Campeche, verder aan de noordkant van Yucatan (gebied in Mexico).
Geniet van de eerste zonnige lentedagen, dan doen wij dat hier (zwetend) ook!
¡Hasta luego!
Patatas fritas y Chocolate
PS Er zijn weer 2 kakkerlakken vermoord door Marc! Wat het is het toch een goei...
Geniet van de eerste zonnige lentedagen, dan doen wij dat hier (zwetend) ook!
¡Hasta luego!
Patatas fritas y Chocolate
21 Maart 2009 - 09:34
Marijke:
Buenos días amigos! Wat goed, spaanse cursus! Ik ben gestopt :-( Kostte net iets teveel tijd en in Oostenrijk spreken ze toch geen Spaans. Daar zit ik gedurende de maand april. Ook mooi! Net even geen 40 graden, maar dat zal de pret niet drukken.
Goed om te lezen dat het allemaal naar wens verloopt bij jullie!
Heel veel liefs, Marijke -
21 Maart 2009 - 19:14
De La Moneda:
Olla buenos noches!
Zoow.. daar houd het voor mij weer op ;-)
Klinkt echt supersuper gaaf zeg jullie verhalen. Zit hier na een zonnige lentedag achter de pc helemaal te genieten! De foto's zijn ook erg gaaf!
Heb besloten dak jullie echte wereldreizigers vindt, echt stoer.
Genietze nog daar maar dat zal vast wel lukken!
Hasta la pasta van senorita de la moneda (hihi)
PS: En Marc, een heeeeeele fijne verjaardag maandag! We zullen een borrel op je drinken -
22 Maart 2009 - 08:54
Robo:
Bon Jour, Ca va? eehhh verkeerde cursus...
Kei leuk! Geniet van de hangmat-passie ;-).
X -
22 Maart 2009 - 16:13
Kees En Han:
Hallo Marc en Ilse,
Marc, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Maak er een extra mooie dag van, ofschoon dat niet mee zal vallen, want jullie reis hangt van mooie dagen aan elkaar. Hartstikke leuk om dat allemaal te kunnen lezen! En jullie Spaans gaat ook heel hard vooruit, daar doe ik hier wel even langer over. Geniet nog van de overige 273 dagen! Groetjes, Kees en Han -
22 Maart 2009 - 19:25
Jose Van Den Brand:
hallo
ik geniet van jullie verhalen en mooie fotos. alles goed hier en wij moeten elke morgen krabben om naar het werk te gaan. dus we moeten nog even wachten op 30 graden. mail komt eraan
22 Maart 2009 - 22:41
Medewereldreizigers:
Hier is er eentje erug jaloers bij het zien van die basketbalfoto's! -
23 Maart 2009 - 07:52
Marcel:
Buenos dias!
Buenos cumpleaños benjamino!
Oftewel van harte gefeliciteerd met de respectabele leeftijd van 28.... Laat je lekker verwennen door Ilse (middels vette hap of trucjes in de hangmat)! Grt. PF x -
23 Maart 2009 - 08:54
Rieke:
Hallo samen! Ik kan niet vaak genoeg blijven zeggen dat ik het zo leuk vind om jullie berichten te lezen!!
Hier inderdaad de eerste terrasdagen gehad, en jullie weten wel wie er dan als eerste bij is :-D
Hoop dat er nog vele volgen!
Ter geruststelling: het komt goed met de familiedag, maak je vooral geen zorgen ;-)
Geniet van alles en ik kijk uit naar een volgend verhaal!! -
23 Maart 2009 - 08:55
Rieke:
haha wat duf.. vergeet ik je te feliciteren! Toen ik vanmorgen naar de wc ging zag ik je nog wel staan op de kalender ;)
Proficiat!! -
23 Maart 2009 - 09:07
Ivonneke:
Olaaaaaa!!
Voor ik t hele verhaal ga lezen en daarop ga reageren wil ik eerst Marc van harte feliciteren! Kan dat uberhaupt wel, je verjaardag daar vieren?? Geloof er niks van... ;)
Geniet van deze dag op een speciale plek, volgend jaar is ie weer gewoon in t Hollandse hoor, hahahaha!!
Reactie op verhaal volgt, heb net n nieuwe baan dus om m nu in mn 2e week heel uitgebreid te zitten lezen... hahahaha!
Dikke kus -
23 Maart 2009 - 19:28
Jos En Jeanne:
Hoi Marc en Ilse,
Marc van harte gefeliciteerd met je verjaardag. de eerste lentedagen zijn voorbij en het is hier weer koud en regenachtig. We verwachten sneeuw!!!
Jullie hebben het nog goed naar je zin?? zo te lezen wel. Probeer een hangmat te scoren voor in Nederland. Lijkt me helemaal te gek!
Geniet nog van alles en tot ziens.
23 Maart 2009 - 22:18
Bas Van G:
Hee Marc, (en Ilse natuurlijk ;-)
Van harte gefeliciteerd!!!
Leuke verhalen op jullie site, joh.
Wat houden jullie er een razend tempo op na zeg! De herkenbaarheid houdt voor mij inmiddels wel op nu jullie KL, AUS en NZ verlaten hebben, maar goed.
In augustus gaan wij naar Ecuador. ik weet niet of dit enigzins op jullie planning aansluit, maar anders kunnen jullie ons wel een lesje Espanol geven. Eerst moet ik proberen om voor die tijd af te studeren, dat loopt inmiddels gelukkig aardig goed.
EFC 9 heeft ons in ieder geval niet nodig. Die presteren bovenmaats!
Eet ze (die Mexicaanse taartjes).
En doe Salcido de groeten!
Bas -
23 Maart 2009 - 23:10
Jeroen & Karen:
¡Hola amigos!
¡Marc, feliz cumpleaños!
Dat laatste hebben we opgezocht, zo goed is ons Spaans niet na 1 weekje!! Die ¡ en ñ hebben gecopy-pasted, blij dat jullie een stukkie Spaans op de site hebben!
We zijn benieuwd hoe jullie 2e week bevalt. Toch jammer dat wij maar 1 week konden doen. Veel succes!
Gr Jeroen en Karen -
24 Maart 2009 - 09:22
HEMA:
Buenos dias!
We zijn een dag te laat om jullie te feliciteren met de 28ste verjaardag van Marc. Van Harte! Gisteren liet de techniek ons in de steek (virus en geen kakkerlak)
We weten zeker dat het een fijne dag is geweest daar onder die Mexicaanse zon. Wat hebben jullie weer een lezenswaardig veslag gemaakt. Deze keer met een mexicaanse saus overgoten. Kunnen jullie de ervaren nog wel op de harde schijf opslaan? Ooit zei iemand: "Gelukkig hebben we de foto's nog"
We kijken weer uit naar het volgende verslag. Wat de smaak van de saus waarmee jullie die overgieten zullen we wel zien.
Geniet van elkaar, van de landen en de mensen die je daar mag ontmoeten.
Groetjes HeMa -
24 Maart 2009 - 09:28
Jolanda:
hallo wereldreizigers
geweldige verhalen en geweldige foto's. nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag marc. we blijven jullie volgen. nog veel plezier en geniet ervan. groetjes arjan jolanda en tyche -
24 Maart 2009 - 15:34
F&R&T:
Hej Marc en Ilse,
Gefeliciteerd nog Marc!
Mooie verhalen weer en fijn ook dat de hamburgers goedkoop zijn :-)
Groet uur Alkmaar. -
24 Maart 2009 - 18:07
Ivon:
Zuigkracht bij het plassen!!!! :) kunnen jullie dat iets verder toelichten voor me??? ;)
Enne, cursus spaans... niet slecht! Ik kom niet verder als cerveza (ook belangrijk) en sangria au champagne... ;)
Verder ben ik nog steeds niet jaloers... Gelukkig is t terassen weer al een beetje aangebroken hier...
Lieverds, enjoy en zoals Rieke al zei, de familiedag is in goede handen!!
Kussen uit t Arnhemse... -
04 April 2009 - 11:38
Marcel (PF):
Hey luitjes! Alles goed tussen de guacamole?
Ik zit hier net de krant te lezen en in AD Reiswereld staat een groot artikel over Semana Santa (oftewel heilige week) in Antigua in Guatamala. Nu weet ik niet wanneer jullie daar naartoe gaan...?? De semana santa duurt van palmzondag (morgen) t/m pasen en staat bol van de katholieke processies.
Zomaar effe een gratis tip van jullie toekomstig reisgenoot. ;)
Blijf genieten! x